Wednesday, December 15, 2010

Kerutuk Daging


Bahan-bahan:
Daging 1 kilo (seloknya daging batang pinang, potong sederhana besar)
Rempah kerutuk adabi 1 paket
Bawang besar 2 bji (mayang nipis)
Bawang putih 2 ulas (mayang)
Halia 1 inchi (mayang)
Kulit kayu manis (1 cm)
Buah pelaga 5;6 biji
Sekuntum bunga lawang
Kerisik
Santan
Ubi kentang

Cara-cara:
Tumiskan bawang merah, putih, halia dan rempah ratus hingga naik bau
Masukkan rempah kerutuk dan setengah cawan air
Kacau2 hingga pecah minyak
Masukkan daging dan dua cawan air dan 500ml santan
Didihkan dengan api perlahan supaya daging empuk dan kuah memekat (pecah minyak)
Makan masa jugak nak masa ni (dalam 2 jam)
Kacau2 gaul2..dan masukkan kerisik, gula merah/gula melaka (org kelantan panggil nisan). Kalau nisan saiz besar tu masukkan setengah keping..Gula merah pasir pun boleh tapi kena agak2 jgn bagi manis sgt. Masukkan garam secukup rasa.
Bila kuah agak kering tapi daging xempuk lagi boleh tambah air
Bial daging dah empuk, masukkan kentang dan kacau2 dan tunggu hingga kuah agak pekat dah pecah minyak.
Then tutup api.

p/s: Selalunya makan dengan nasi minyak

Selalunya masak kerutuk ni makan masa dalam 2 jam kalau didih pelan2

No comments:

Post a Comment