Bahan-bahan:
Ikan masin (ikan cencaru) - terbang khas dari Kelantan ehehe :P
1/2 biji nenas (potong kecil)
2-3 cm lengkuas*
1 cm kunyit hidup (serbuk kunyit pun ok)*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
3 cawan air
200 ml santan
Cara-cara:
Ikan masin boleh rendam air 10-15 minit (untuk kurangkan masin)
Blend semua bahan yang bertanda *
Masukkan kedalam periuk. Isikan dengan air dan santan
Kacau2 di atas api sederhan sehingga mendidih
Masukkan ikan dan nenas
Kacau2 sehingga masak (garam xletak sebab ikan dah masin)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxTluKDmWDUNWF10QrOowb0kNK4hT-ETmPDPmxmJxiXjQqJglmDJG-EIuTR6wNx2_rNIoT0US5Z-4UYQEJUB3Q-_41Fy_kZ183KJgzhVwLlFLu-nkDflKqOqYFTOhrHheWQ-dNqHg7cdU/s1024/Pictures.jpg)
No comments:
Post a Comment