Saturday, March 20, 2010

Kari Kambing

Kari kambing makan dengan roti canai..

Bahan-bahan tumis untuk buat kari..halia, bawang merah, bawang putih, rempah ratus..

Tumis dengan sedikit minyak hingga layu...

Masukkan serbuk kari dan kacau2...masukkan sedikit air dan kacau2 hingga naik minyak (cam lam gambar ni)

Masukkan kambing, kacau2...masukkan air (ala2 tenggelam isi kambing) dan sedikit garam..Biarkan mendidih dengan api perlahan selama 30-40 mins supaya daging empuk (tutup periuk tu..)..Pastu masukkan santan, kacau2 biarkan seketika, masukkan satu sudu kecil gula pastu garam secukup rasa..Masukkan cili hijau yang besar / cili jeruk..Biar dia mendidih dalam 20 minit..Masukkan tomato belah 4...Agak2 dah lembut daging...kira masak dah tu..

Roti canai pakai yang segera aje..

Sapu mentega atas permukaan roti.

Goreng dalam non-stick pan..

No comments:

Post a Comment