Tulang kambing
1 paket sup bunjut
Halia 2 cm- ketuk
Lengkuas 1 cm (my mum suka letak lengkuas, nak hilangkan bau hanyir katanya)-ketuk
Bawang Putih 5-6 ulas-ketuk
Bawang Holland (bawang kuning) 1 biji-mayang
Rempah-ratus (1 cm kulit kayu manis, 5 biji buah pelaga, 1 kuntum bunga lawang)
Serbuk lada hitam
Rempah sup (2 sudu besar)
Sedikit cuka
2 biji tomato-belah 4
Daun sup dan bawang goreng (hiasan)
Cara-cara:
Masukkan tulang kambing yang dibersihkan ke dalam periuk dan isikan air (biar tenggelam tulang tu) *banyak pun xpe sbb nnt bila nak renehkan bagi empuk air akan berkurang
Masukkan sup bunjut, halia, lengkuas dan sedikit cuka (dalam 2 sudu besar)..Didihkan dengan api perlahan sehingga empuk (kalau air kering, tambah lagi sehingga daging betul2 empuk)
Bila daging dah empuk, masukkan serbuk sup, garam dan kacau2
Tumiskan bawang putih, bawang besar dan rempah ratus di atas pan lain hingga kekuningan. Masukkan ke dalam sup yang tengah mendidih.
Rasa garam bila dah ok, daging pun lembut, masukkan tomato dan tutup api..
Serve dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng
*gambar kat atas tu masak ala koboi je tu yang xde hias2 semua tu :)
No comments:
Post a Comment