Tuesday, May 24, 2011

Bihun Hailam


Bahan-bahan:

2-3 ulas bawang putih (mayang)
1 biji cili merah (mayang)
Daging (potong kecil)
4-5 ekor udang
Bihun (celur dan toskan)
Sawi
Shitake (rendam air panas, kemudian hiris nipis)
Kobis bunga (potong kecil)
1 biji telur
Sos tiram
Kicap manis, masin/pekat

Cara-cara:

Tumiskan bawang putih dan cili sehingga naik bau
Masukkan daging dan air (untuk kuah, terpulang nak banyak mana)
Bila daging dah empuk, masukkan udang dan shitake
Masukkan garam, kicap, sos tiram secukup rasa
Bila dah mendidih, masukkan semua jenis sayur
Dalam 2 minit, pecahkan telur dan kacau rata
Bila telur masak, angkat dan tuang ke dalam mangkuk yang berisi bihun.

No comments:

Post a Comment