Weekend lepas tetiba teringin nak makan mee korporat (mee korporat ni salah satu menu yang ada di Restoran Ariffin kat Kangar Perlis eheheh). So tryla masak main agak2 serupa dgn menu tu..
Bahan-bahan Untuk Mee.
Mee kuning (saya pakai sphagetti je)
2 ulas bawang putih
Kicap
Sedikit garam
Cara-cara:
Tumis bawang putih dengan sedikit minyak
Masukkan mee dan kicap
Goreng2 rata.
Angkat masukkan ke dalam pinggan.
Bahan-bahan Untuk Kuah:
Daging potong kecil
Udang
2 ulas bawang putih di mayang
1 biji cili merah dipotong serong
Sawi dipotong pendek
Kobis
Bunga kobis
Sos tiram
1 sudu besar tepung jagung + setengah cawan air
Kicap pekat
1 biji telur
Cara-cara:
Tumiskan bawang putih dan cili
Masukkan daging dan air (agak2 kuah nak banyak mana)
Biarkan mendidih sehingga daging empuk
Sementara tu boleh masukkan garam
Bila daging empuk masukkan udang, kicap, sos tiram secukup rasa
Masukkkan sayuran
Pecahkan telur dan gaul rata
Masukkan tepung jagung yang dibancuh bersama air
Kacau rata sehingga mendidh.
Angkat dan tuang kuah ke dalam pinggan yang berisi mee tadi
*boleh juga nak guna ayam dan fishcake
No comments:
Post a Comment