Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih dimayang
1 biji bawang besar dimayang
2 cm halia dipotong nipis2
2 cm lengkuas dipotong nipis2
1 biji ciliapi dimayang (boleh tambah kalau nak pedas)
1 biji cili merah dimayang
1-2 batang serai diketuk
1-2 biji tomato belah 4
1 ketul kiub tomyam Maggi
3 helai daun limau purut dihiris nipis
Daging dihiris sederhana besar
Udang
Cara-cara:
Tumiskan serai, bawang, halia, lengkuas, cili, daun limau purut dengan sedikit minyak sehingga wangi
Masukkan kiub tomyam dan daging. Kacau2 seketika kemudia masukkan air agak2 suku ke setengah periuk
Bila daging dah empuk, masukkan udang dan tomato (saya suka masukkan tomato awal sbb nnt dia hancur sebati dengan kuah, so dia jadi masam2 skit)
Rasakan garam
Bila mendidih dan udang masak, tutup api.
* Ni saya masak koboi je, sayur xletak pun.
No comments:
Post a Comment