Thursday, December 8, 2011

Ketam Masak 3 Rasa


Bahan-bahan:

1 kg ketam (bersihkan dan belah dua)
2 ulas bawang putih (ketuk)
1 biji bawang besar (dimayang)
2 cm halia (dicincang)
Sos tomato
Sos cili
Kicap manis
1 biji telur (dipukul)
Tomato ceri
1 biji cili hijau (dipotong serong)


Cara-cara:

Tumiskan bawang putih, halia dan bawang besar sehingga layu
Masukkan ketam dan 2 cawan air
Biarkan ketam mendidih.
Sambil2 boleh masukkan sos tomato, kicap, sos cili, garam, gula secukup rasa.
Bila ketam dah masak dan mendidih, masukkan telur yang dipukul dan kacau.
Masukkan tomato dan daun parsley (koyak2). Boleh juga guna daun bawang

* tetiba teringat nasi ketam Juru..Sedapnyaaaa..

2 comments:

  1. ketam paksu xsedap kot..yg ni mcm lagi sedap :)

    ReplyDelete
  2. ooo ketam juru tu nama tokey kedai dia pak su ker? lama dah xg makan sana..last sekali 2007 kot...

    ReplyDelete