Bahan-bahan:
Setengah kilo tulang kambing (bahagian tulang belakang)-nak pakai daging je pun boleh
2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar lada hitam ditumbuk halus
Sos tiram
Kicap pekat
Cendawan
Cara-cara:
Tumiskan bawang putih sehingga naik bau
Masukkan tulang kambing ke dalam periuk dan isikan air sehingga tenggelam isi/tulang kambing
Didihkan di atas api perlahan. Masukkan sedikit cuka, 1 sudu besar.
Biarkan mendidih perlahan dalam 1 jam/sehingga daging empuk
Bila dah empuk, masukkan serbuk lada hitam dan garam.
Kalau air kering boleh tambah air (ikut suka nak kuah banyak mana)
Masukkan kicap dan sos tiram. Kalau nak bagi pekat sedikit, masukkan 1 sudu kecil/besar tepung jagung yang dibancuh bersama setengah cawan air.
Masukkan cendawan (kalau ada capsicum lagi sedap kot)
Kacau rata sehingga mendidih.
Dah boleh angkat
No comments:
Post a Comment