Sunday, February 28, 2010

Suhun Goreng..

Semalam time gi Chinese New Year Potluck Event dekat kediaman Duta Malaysia, first time i tengok suhun goreng ni..Agaknya one type of chinese food la kot..Series selama ni i ingat suhun tu nak buat masak sayur air je and goreng buh dalam soto..Semalam rasa skit, macam best. Harini pagi terus testing masak dengan menggunakan bahan-bahan yang ada...

Suhun, rendam bagi kembang dulu

Bahan-bahan tumis: Bawang kunig, bawang putih, cili merah, ikan bilis, udang, kobis, telur.

Memula tumis bawang ngan cili, pastu masukkan ikan bilis. Bila nampak ikan bilis cam garing skit, masukkan udang. Goreng sekejap dan masukkan garam secukup rasa. Pastu masukkan suhun. Part goreng ni xleh ganas2 sangat kot sbb takut nnt jadi putus2 (sbb i punya dah jadi putus2 sbb goreng sesungguh hati ehehe) kena pelan2 balik2 cam tu kot..I rasa ambasaddor masak guna chopstick kot..sebab tu mi suhun tu nampak panjang elok je..Pastu masukan kobis. Kalau nak masukkan kicap cair pun boleh time goreng2 tu..

Bila agak2 nak masak..buat lubang dan pecahkan telur..Biar seketika pastu goreng2 sekali dengan suhun tu...

Dah siap pun..Hmm not bad..sedap juga. Maybe i memang suka makan yang putih2 tanpa cili blend cam bihun ke nasi goreng ke..

2 comments:

  1. Mia rasa, suhun tu tak pyh rendam lama sgt kot. tu yg bleh jd tak putus2. huhu best resepi ni.
    Mia nak cuba t. tq

    ReplyDelete
  2. Ooo ye ke..hmm betul jugak tu pasal saya rendam bagi kembang betul patutla senang putus :D. Thanks!

    ReplyDelete