Wednesday, March 31, 2010

Kari Ayam

Mabeles!
Cara-cara:

Bahan-bahan tumis sama je saya guna untk masak kari lain: bawang merah, putih, halia,kayu manis, bunga lawang, buah pelaga.

Tumis hingga layu

Bila dah layu masukkan serbuk kari (ikut suka nak banyak ke skit). Masukkan sedikit air dan kacau2 hingga naik minyak.

Bila dah naik minyak, masukkan ayam dan air ala2 tenggelam ayam. Masukkan gula satu sudu kecik dan garam sedikit. Biarkan ia mendidih dengan api perlahan dalam 20 mins. Masukkan santan kacau2..masukkan cili hijau besar dan bila dah dekat masak, masukkan garam secukup rasa..Bila dah masak ayam, masukkan kacang panjang (saya pakai yg frozen aje, sbb xde yg fresh)..Dalam 5 minit, tutup api.

2 comments:

  1. wahh..best la..siap ada gambar lagi step by step...very helpful utk sya yg baru2 nak belajar memasak ni...

    terima kasih ya!

    ReplyDelete
  2. no problem :)! selamat mencuba :D

    ReplyDelete