Monday, April 12, 2010

Seafood Lasagna

Tada!!

Bahan-bahan:
Seafood ( saya guna udang ngan crabstick aje)

Bawang putih chop2 gitu..

Lasagna (rebus sampai lembut)

Memula tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan seafood dan sedikit air..kacau2 hingga agak masak..Pastu saya masukkan sos blognese segera aje satu botol. Kacau2 lagi..letak garam, serbuk lada hitam secukup rasa.

Then masukkan cendawan yang dichop2kan (cendawan dalam tin)

Kacau2 hingga sebati..dah siap!

Untuk sos putih, saya panaskan dua sudu besar marjerin. Pastu masukkan 2 sudu besar tepung gandum. Kacau2 hingga bercampur dengan marjerin. Masukkan 500 ml fresh milk. Kacau2 hingga mendidih, masukkan seikit garam, lada hitam serbuk dan oregano. Masukkan spread cheese (kalau takde masukkan cheese parut aje). Kacau2 hingga kuah agak pekat.

Then susun kulit lasagna dalam mangkuk.

Lapisan pertama dengan sos merah, Ratakan.

Pastu ratakan sos putih (alamak tercair sikit time buat ni :D)

Taburkan mozarella cheese atau apa2 ajelah cheese parut yang ada.

Then boleh start second kulit pastu ulang langkah di atas. Paling atas taburkan mozarella cheese..

Ready nak masuk oven. Panaskan oven dulu suhu 200 degree C. Bakar hingga cheese keperangan cam gambar first tadi.

3 comments:

  1. sedapnya....tapi kat rumah tu, kak liza sorang ja makan jenis2 barat ni.huhuhuhu..

    ReplyDelete
  2. huwaaa nak nanges tgk. huh, perlu buat ari wikend! nak menyopping brg pun kena buat list nie :)

    ReplyDelete
  3. heheh cuba jangan tak cuba buat..tapi rasanya beef lasgana lagi sedap kot :). Tapi untuk buat sos putih tu, saya rekemenkan reen guna resepi lasagna terung tu --> http://bukan-resepi-rahsia.blogspot.com/2011/02/eggplant-lasagne.html..lagi senang dan pekat. Yang ni resepi lama.

    ReplyDelete