Mee Bandung Helsinki :). Makan dengan cili jeruk.
Jom masak:
Masukkan setengah cawan minyak ke dalam kuali dan tumiskan bahan kisar tadi dengan api sederhana. Kena sentiasa kacau. Bila dah pecah minyak, masukkan gula/ nisan (saya pakai 1/4) dan 2 sudu besar garam. Kacau rata.
Kemudian masukkan daging dan air (agak2 dalam 1.5 liter). Biarkan mendidih dengan api sederhana sehingga daging empuk. Kalau air kering, boleh tambah lagi. Bila dah empuk, masukkan 4 biji tomato yang dipotong kiub dan 2 sudu besar sos tiram. (saya letak awal supaya tomato hancur dan sebati bersama kuah).
Untuk mee, saya pakai spaghetti je. Rebuskan spaghetti bersama sedikit minya, 1 sudu kecil garam dan sedikit serbuk kunyit. Bila dah lembut, angkat dan toskan.
Untuk appetizer, saya buat agar2 santan. Tapi kaler pucat sikit sebab saya xletak pewarna (da habis) just guna pandan paste.
Masukkan 1 paket agar2 kering ke dalam periuk yang diisi 7 gelas air.
Masak sehingga mendidih dan agar2 larut.
Masukkan gula secukup rasa (agak2 dalam 5-6 senduk) dan pandan paste.
Bila dah mendidih dan gula larut, masukkan campuran santan dan telur (400 ml santan pekay dan 2 biji telur dipukul berasingan terlebih dahulu).
Bila dah mendidih, tuangkan ke dalam bekas dan biarkan sejuk.
No comments:
Post a Comment