Friday, January 6, 2012

Jamie's Roasted Chicken


Ayam panggang versi Jamie Oliver ( Untuk resepi asal boleh tgk kat blog Jamie)

Bahan-bahan:

Bahan-bahan dalam tray:

1-2 biji bawang besar (kuning)- hiris sederhana tebal (kulit xbuang)
1 labu bawang putih diketuk (kulit xbuang)
1 batang celeri - potong pendek2
1 batang leek - mayang kasar
1 batang carrot -potong kecil
1/2 biji capsicum merah -potong kecil
1/2 biji capsicum kuning - potong kecil

Untuk ayam:

Lumurkan ayam dengan olive oil, garam dan serbuk lada hitam. Kalau nak masak malam, pagi tu dah boleh perap. Kalau semalaman lagi sedap. In my case, saya just perap setengah jam je ehehe..sebab xplan nak masak ni..

Lepas tu ambil 1 biji lemon, tikam2 sedikit dengan hujung pisau. Sumbatkan ke dalam ayam. Lemon yang saya pakai tu besar sgt kot /maybe ayam kecil tu yang nampak terjulur keluar. Lepas tu sumbat segenggam daun thymes.

Panskan oven suhu 250 degree. Sebelum masukkan ke dalam oven, taburkan sedikit daun rosemary kering ke atas ayam tadi. Bakar dalam 1 jam/ sehingga ayam masak.

Ayam akan jadi berkuah (dah jadi macam larutan stok ayam) sedikit dah lepas masak tu. Kalau nak buat sos daripada stok ayam tu, bolehla tgk kat website Jamie macam mana dia buat. Tapi sbb saya malas, saya pakai sos biasa je untuk makan dgn ayam tu ehehehe..


Serve with macaroni cheese and potato salad.

No comments:

Post a Comment