Cara-cara:

Potong daging saiz sederhana (my mum always said kalau potong daging kena lintang urat baru daging xliat) dan gaul dengan garam dan kunyit serta sedikit cuka makan. Perap dalam 5-10 minit.

Panaskan kuali, masukkan daging (tanpa minyak) dan goreng2 seketika. Masukkan segelas air dan biarkan daging mendidih dan kacau sekali-sekala. Masak hingga kering air, pastu masukkan minyak.

Bila dah masukkan minyak, goreng2 dalam 5-10 minit. Pastu masukkan sedikit sos tiram dan kicap (kalau xnak letak kicap pun ok jugak, sedap juga). Goreng2 seketika dan masukkan hirisan bawang dan cili. Goreng2 lagi dalam 1-2 minit pastu angkat.

Ni la rupa bila dah siap masak. Time bulan2 puasa waktu sahur sesuaila masak daging goreng, makan dengan nasi panas. Konfem lalu makan time sahur :)
mace resepi ma jah.... hihihi
ReplyDelete