7-8 biji cili kering
1 inchi halia
2 sm belacan
2 biji bawang besar (mayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
Ikan talapia sederhana besar potong 3 bahagian
4-5 tangkai daun kesum
Bendi
Terung
Air asam jawa
Sedikit santan untuk pekatkan kuah (optional)
Cara-cara:
Kisar belacan, cili kering dan halia (*kalau xnak mayang bawang tu, boleh blend sekali dengan belacan, cili, halia)
Tumiskan sehingga naik minyak
Masukkan bawang dan kacau2 sehingga bawang layu
Masukkan air asam jawa mengikut mengikut sukatan kuah yang dikehendaki
Kacau2 higga mendidih, masukkan ikan, daun kesum dan garam secukup rasa. Letakkan sedikit santan untuk pekatkan kuah.
Bila ikan dah masak, masukkan terung dan bendi. Biarkan 1-2 minit dah boleh angkat
*Kalau xnak pedas sangat, boleh tambah 1 sudu besar gula
*Kat sini xde jual bunga kantan, kalau bubuh lagi sedap rasanya.
No comments:
Post a Comment