Friday, January 7, 2011

Koleksi Ramadhan Delight 2008-Part 1

Entry resepi ni saya copy dari saya punya fotopages since saya dah lock saya punya page. Ni antara resepi yang saya masak time bulan puasa 2008 (masa tu kat Malaysia)..Resepi ni ringkas aje dan cepat masak. Maklumlah dulu balik kerja sampai rumah dah pukul 6, pastu 7.30 dah berbuka...Mostly ikut stail Kelantan la sebab saya ikut cara mak saya masak..


MASAK LEMAK PETOLA

Bahan-bahan macam dalam gambar di bawah:

Cara-cara:

Masuk sume lam periuk.
Tambah air skit dan garam secukup rasa.
Masak hingga mendidih.
Duration: 15 minit


MASAK LEMAK PUCUK PAKU

Bahan-bahan macam dalam gambar di bawah (ikan tu bakar tawar, ambil isi je)

Cara-cara:

Blender sume bahan kecuali cili dan black pepper (tumbuk).
Campurkan dengan santan dan air.
Masak atas api. Bila dah mendidih masukkan pucuk paku, cili dan garam.
Kacau2 dalam 3 minit, tutup api.


SAWI MASAK AIR


Bahan-bahan macam dalam gambar di bawah:

Cara-cara:

Tumiskan bawang ngan cili lam kuali.
Pastu masukkan udang dan goreng seketika.
Masukkan air then masuk fishball ngan mushroom.
Bila dah mendidih masukkan sawi dan garam secukup rasa.
Pecahkan sebiji telur (jangan kacau)
Lepas seminit tutup api.

Duration: 15 minit.


TAUHU TELUR MASAK SOS TIRAM

Bahan2:
Tauhu telur (goreng dahulu)
Kacang manis
Carrot
Brokoli
Cendawan butang
Bawang putih.
Sedikit sos tiram

Cara2:
Tumis bawang putih, kemudian masukkan segelas air (bersama 1 sudu teh tepung jagung). Masukkan sedikit sos tiram dan garam secukup rasa.
Bila kuah mendidih, masukkan semua jenis sayur
Agak2 masak boleh masukkan tauhu telur. Goreng seketika kemudian angkat.
Duration: 15 minit.


UDANG MASAK CILIAPI

Bahan-bahan macam dalam gambar di bawah.

Cara-cara:

Blender sume bahan kecuali serai (ketuk)
Masukkan lam periuk, masuk 2 kotak santan segera dan air
Kacau hingga mendidih sambil masukkan garam dan sedikit gula
Bila dah didih masukkan udang dan serai.
Kacau hingga masak

Duration: 20 minit.


KARI IKAN TENGGIRI

Bahan-bahan macam dalam gambar di bawah

Cara-cara:

Tumis biji sawi dan bawang dan halia hingga layu/kuning
Masukkan satu paket serbuk kari ikan (campur dengan sedikit air jadikan pes)
Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan air dan santan
Kacau hingga mendidih.
Masukkan ikan, garam secukup rasa dan sedikit gula
Bila dah hampir masak masukkan telur rebus dan cili hijau/merah.
Bila dah masak masukkan bendi dan kacau seketika then tutup api.


Duration: 20-30 minit.


No comments:

Post a Comment