6 ekor ikan sepat masin
2 biji bawang merah sederhana besar
2 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
1 biji cili merah (ataupun boleh guna 2 biji cili kering)
2 sudu kecil serbuk kari ikan
1 keping asam keping
1 cm kunyit/ saya guna serbuk kunyit je
Nenas (saya pakai dalam tin je. lagi sedap kalau letak yang fresh)
Santan 250 ml
Cara-cara:
Blend semua bawang, lengkuas dan cili.
Masukkan ke dalam periuk.
Masukkan 2 sudu serbuk kari, santan dan air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki
Didihkan di atas api sederhana
Bila dah mendidih, masukkan ikan. Garam jangan letak dulu sebab ikan dah masin
Masukkan nenas dan cili hijau besar yang dipatah2 atau cili jeruk (optional) serta asam keping
Bila dah agak masak, rasa kuah..kalau tawar tambah garam.
Bila dah betul2 masak dah boleh angkat
* Gulai ni paling best kalau guna ikan kering/ikan masin jenis ikan jaket (yang kulit keras tu). Kat Kelantan banyak jual ikan kering jaket ni...
Nenas (saya pakai dalam tin je. lagi sedap kalau letak yang fresh)
Santan 250 ml
Cara-cara:
Blend semua bawang, lengkuas dan cili.
Masukkan ke dalam periuk.
Masukkan 2 sudu serbuk kari, santan dan air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki
Didihkan di atas api sederhana
Bila dah mendidih, masukkan ikan. Garam jangan letak dulu sebab ikan dah masin
Masukkan nenas dan cili hijau besar yang dipatah2 atau cili jeruk (optional) serta asam keping
Bila dah agak masak, rasa kuah..kalau tawar tambah garam.
Bila dah betul2 masak dah boleh angkat
* Gulai ni paling best kalau guna ikan kering/ikan masin jenis ikan jaket (yang kulit keras tu). Kat Kelantan banyak jual ikan kering jaket ni...
sodapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,,,I LOIKE!
ReplyDelete