Udang (10-15 ekor)
2 ulas bawang putih dimayang
1 biji bawang besar dimayang
1 biji cili merah dipotong serong
1 biji ciliapi diketuk (kalau nak pedas boleh tambah)
4-5 helai daun limau purut (potong pendek)
1 btg serai ketuk
Sos tomato
Sos cili
Sos tiram
Kicap manis
Sayuran (carrot, kacang buncis, baby corn, tomato)
Cara-cara:
Tumiskan bawang, cili merah, cili api sehingga layu
Masukkan serai, daun limau purut,udang dan setengah cawan air (kalau nak berkuah boleh letak banyak sikit air)
Masak sehingga mendidih/udang masak
Masukkan kicap, sos tiram , sos tomato,sos cili dan garam secukup rasa
Masukkan sayuran dan kacau2 sebentar dah boleh angkat.
No comments:
Post a Comment