Saturday, August 6, 2011

Kari Kepak Ayam

Untuk hari ke 4  puasa ni saya masak kari kepak ayam bersama jantungnya ehehe...


Kari Kepak dan Jantung Ayam

Bahan-bahan:

1 biji bawang besar dimayang halus
2 ulas bawang putih dimayang halus
2 cm halia dimayang halus
2 cm kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 sudu besar serbuk kari
250 ml santan
500 ml air
1 paket chicken wings
1 paket jantung ayam

Cara-cara:

Tumiskan rempah ratus dan bawang beserta halia sehingga layu dengan sedikit minyak.
Masukkan serbuk kari dan secawan air
Kacau2 rata sehingga pecah minyak.
Masukkan ayam, air dan santan.
Kacau2 rata dan masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula (masa ni saya pakai gula nisan sebsar ibu jari)
Bila ayam dah separa masak, masukkan jantung
Didihkan dengan api sederhana (sambil kacau2 sekali sekala) sehingga lauk masak. Boleh masukkan cili merah/hijau juka suka.

Jantung Ayam (time bersihkan, saya suka belah sedikit jantung tu untuk keluarkan darah2 beku)


Pencuci mulut: Peaches

No comments:

Post a Comment