![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMFMdLAHpLNvlULEiXcZp4AazfiDOD2zp-57H1CwZjA3_R5VGOuOQGDjJ8uZDyzsI7hYxtkoEqBxrGuOzZM3W2t9YvSqaYjYS8hrMQT_Cb4l1_8TuXjBJs44hyTjHm5cXGvVC9Cnyv70Yd/s640/IMG_1046-1.jpg)
Tom Yam Putih (nampak xberapa nak putih air dari tomato)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLjSB3ZbywaziYOwc18xyEe0QbTGrpmpNUCzIfMmsKdfq4dAJx142VwEahysl6AhOlsuxXzgElVTa_H6qR8W8w_1-2EjNxoihikwb3thp5UVp7g4NDYrlMCfMSN10-q2ZvWeqL8yrM5uDl/s640/IMG_1040-1.jpg)
2 cm halia (hiris nipis)
2 cm lengkuas (hiris nipis)
4 ulas bawang putih (hiris nipis)
3 batang serai diketuk
5 biji cilipadi dibelah
5 helai daun limau purut (tiada dalam gambar)
1 biji tomato belah 4 (tiada dalam gambar)
Semangkuk udang dan tiub sotong (hiris kecil)
Cara-cara:
Tumiskan bahan2 di atas bersama sedikit minyak (kecuali tomato)
Bila dah layu/ wangi masukkan udang dan sotong
Masukkan 2-3 cawan air, garam secukup rasa
Bila udang dan sotong dah masak, masukkan tomato dan kacau2 seketika.
Angkat dan hidang
No comments:
Post a Comment