Wednesday, September 28, 2011

Sup Rusuk Kambing

Bahan-bahan:

1 kg rusuk kambing*
1 biji sup bunjut adabi*
3-4 cm halia (dihiris nipis/diketuk)*
2 cm lengkuas (dihiris/diketuk)*
1 labu bawang Holland (belah 4)*
4 ulas bawang putih (diketuk)*
1-2 sudu besar cuka*
1 sudu besar garam*
2 sudu besar serbuk sup*

*Masukkan ke dalam periuk bersama air (agak2 tenggelam isi) dan rebus dengan api sederhana sehingga daging empuk.

Bila dah empuk, masukkan sedikit serbuk lada hitam..

Kemudian tumiskan 5 ulas bawang putih yang diketuk, bersama 1 kuntum bunga lawang, 5 biji buah pelaga, dan 1 cm kulit kayu manis dengan sedikit minyak sehingga layu. Masukkan ke dalam periuk berisi sup tadi. Rasakan garam. Bila dah masak, masukkan 1 biji tomato yang dibelah 4.

Taburkan hirisan daun sup dan cilipadi semasa dihidang bagi menambahkan rasa 'kick' :)

3 comments:

  1. oohh ada di sini rupanyaa resipi sup kambing..kikiki kalau tau takde la tepon hg kaco pagi2 aritu heheh..lepas ni aku jd peminat setia blog hgla esp weekend ngeheheh

    ReplyDelete
  2. hahaha..xde hal lah..boleh jugak hang tolong kejut aku pagi2 hihihi..

    ReplyDelete