Wednesday, October 26, 2011

Gulai Ikan Masin dan Nenas

Gulai ikan masin ni saya masak stail Kelantan. Selalunya makan waktu pagi dengan nasi putih dan sambal cili kering. Orang Kelantan panggil "Nasi Berlauk" :)

Bahan-bahan:

Ikan masin (ikan cencaru) - terbang khas dari Kelantan ehehe :P
1/2 biji nenas (potong kecil)
2-3 cm lengkuas*
1 cm kunyit hidup (serbuk kunyit pun ok)*
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
3 cawan air
200 ml santan

Cara-cara:

Ikan masin boleh rendam air 10-15 minit (untuk kurangkan masin)
Blend semua bahan yang bertanda *
Masukkan kedalam periuk. Isikan dengan air dan santan
Kacau2 di atas api sederhan sehingga mendidih
Masukkan ikan dan nenas
Kacau2 sehingga masak (garam xletak sebab ikan dah masin)

No comments:

Post a Comment