Bahan-bahan:
1 paket batang keladi (frozen)
6 ekor udang
*2 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar
*1 cm kunyit
*2 biji cili merah
*3 biji ciliapi
*Belacan (sebesar ibu jari)
1 besar sudu pes asam jawa
*1 biji bawang besar
*1 cm kunyit
*2 biji cili merah
*3 biji ciliapi
*Belacan (sebesar ibu jari)
1 besar sudu pes asam jawa
Cara-cara:
Blend bahan bertanda *
Masukkan ke dalam periuk
Masukkan 4 gelas air dan pes asam jawa
Masukkan batang keladi yang telah dibersihkan (yang frozen ni dah siap buang kulit so okla)
Didihkan batang keladi sehingga benar2 masak
Masukkan udang dan rasakan garam
Bila udang dah masak dah boleh hidang.
Selamat pagi Suya,
ReplyDeletelama tak makan asam rebus batang keladi... teringat masakan bonda masa dulu-dulu duduk dikampung.... sedapnya!
Selamat pagi kak :)...hmm tu la teringin nak makan haritu..tu yang masak ni pakai resepi ikut sedap nak letak hihi
ReplyDeleteadidas yeezy
ReplyDeleteconverse outlet
yeezy boost 350
jordan shoes
supreme clothing
hermes
lebron 15
off white shoes
jordan retro
off white
xiaofang20191219