Thursday, November 3, 2011

Asam Rebus Batang Keladi


Bahan-bahan:

1 paket batang keladi (frozen)
6 ekor udang
*2 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar
*1 cm kunyit
*2 biji cili merah
*3 biji ciliapi
*Belacan (sebesar ibu jari)
1 besar sudu pes asam jawa

Cara-cara:

Blend bahan bertanda *
Masukkan ke dalam periuk
Masukkan 4 gelas air dan pes asam jawa
Masukkan batang keladi yang telah dibersihkan (yang frozen ni dah siap buang kulit so okla)
Didihkan batang keladi sehingga benar2 masak
Masukkan udang dan rasakan garam
Bila udang dah masak dah boleh hidang.



3 comments:

  1. Selamat pagi Suya,
    lama tak makan asam rebus batang keladi... teringat masakan bonda masa dulu-dulu duduk dikampung.... sedapnya!

    ReplyDelete
  2. Selamat pagi kak :)...hmm tu la teringin nak makan haritu..tu yang masak ni pakai resepi ikut sedap nak letak hihi

    ReplyDelete