Sunday, November 13, 2011

Mac and Cheese


Mac and Cheese ni resepi diadaptasi daripada rancangan masakan Gordon Ramsay. Saya cuba try dia punya resepi. Mana yang ada saya bubuh, kalau xde saya ganti dengan bahan lain. Mana yang xboleh bubuh macam white wine tu, saya xbubuhla.

Bahan-bahan:

500g macaroni
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 mangkuk besar cendawan

*untuk cendawan, saya pakai jenis Funnel mushroom (cendawan butang dalam tin pun ok rasanya)

2 sudu besar mentega
4 biji telur
Olive oil
Dried thyme
Segenggam chives
Parmesan cheese (diparut)
Cheddar cheese (diparut)

* campuran dua cheese ni agak2 1 mangkuk penuh, kalau nak rasa cheese lebih boleh tambah lagi

5 dl fresh cream
Serbuk black pepper

Cara-cara:

Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Masukkan sedikit garam dan olive oil. Kemudian masukkan macaroni. Rebus sehingga 5-10 minit
Bila dah lembut, tapis dan bilas dengan air sejuk. Ketepikan.


Panaskan sedikit olive oil di dalam pan, dan masukkan cendawan
Goreng rata sehingga kering air/cendawan masak
Masukkan 2 sudu besar mentega dan sedikit serbuk lada hitam dan goreng rata


Bila dah masak, buangkan sedikit lebihan minyak dan masukkan bawang besar yang diptong dadu dan goreng sehingga bawang layu. Ketepikan

Panaskan fresh cream dengan api sederhana sehingga agak mendidih, kemudian masukkan ke dalam pan yang berisi cendawan tadi
Masukkan 4 biji telur dan kacau rata
Masukkan parutan parmesan dan cheddar cheese kacau rata


Masukkan chives yang dipotong halus dan kacau rata
Masukkan macaroni dan kacau2 sehingga sebati di atas api kecil.


Kemudian masukkan campuran bahan tersebut ke dalam bekas yang dilumur sedikit mentega


Taburkan parutan cheese (parmesan & cheddar) sehingga menutupi permukaan macaroni tadi
Masukkan ke dalam oven bersuhu 250 degree (panaskan terlebih dahulu) dalam 15-20 minit/sehingga cheese cair keperangan.
Keluarkan dari oven dan biarkan dalam 5 minit kemudian dah boleh hidang.

*Untuk resepi asal, boleh refer ke link ni --> Mac and Cheese Gordon

2 comments:

  1. ooo... datang malam-malam ke sini rasa lapar pulak tengok hidangan begini...

    ReplyDelete
  2. hehe amie, bolehla buat untuk supper ;)

    ReplyDelete