Friday, January 6, 2012

Creamy Mac and Cheese


Bahan-bahan:

2 cawan macaroni (direbus dan toskan)
2 cawan grated cheddar cheese
3 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan susu segar
Sedikit dried thyme leaves
Sedikit parutan buah pala (nutmeg)
Sedikit serbuk paprika

Cara-cara:

Panaskan butter.
Bila dah cair masukkan tepun gandum dan kacau sehingga tepung larut.
Kacau2 dengan api sederhana dalam 2 minit (supaya tepung gandum masak)
Masukan setengah cawan susu, kacau2 rata sehingga tepung dan butter sebati dengan susu
Bila dah sebati, masukkan lebihan susu tadi dan kacau dengan api sederhana
Masukkan nutmeg, thymes dan serbuk paprika
Kacau rata.
Bila kuah dah memekat, kecilkan api dan masukkan cheese tadi (tinggalkan sedikit untuk topping). Kalau nak cheese lebih boleh tambah lagi
Kacau2 sehingga cheese larut dan sebati dengan sos. Rasakan garam

Masukkan macaroni yang direbus tadi ke dalam bekas
Tuangkan cheese sos tadi dan gaul rata.
Taburkan lebihan cheese parut di atas permukaan makaroni.
Panaskan oven suhu 280 degree.
Bila oven dah panas, masukkan macaroni dan bakar dalam 10-15 minit sehingga cheese cair ( golden brown).

* Cheddar cheese kalau dapat yang jenis kaler oren tu lagi best rasanya. Kat sini xjumpa lagi yang tu kat kedai. Pakai yang cheddar biasa kaler kunig air tu je..

No comments:

Post a Comment