Sunday, March 4, 2012

Spaghetti ai Gamberi



Bahan-bahan:

Spaghetti (2 orang makan)
Sedikit olive oil
2 ulas bawang putih
1 mangkuk tomato ceri (dibelah 2)
Segenggam fresh parsley (dihiris)
8 ekor udang harimau
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
*2 sudu besar crushed tomato (yang dalam kotak) - optional



Cara-cara:

Spaghetti rebus dengan sedikit garam dan olive oil
Bila dah masak, tapis dan bilas dibawah air paip yang sejuk
Gaulkan dengan sedikit olive oil dan dried oregano

Tumiskan bawang putih yang telah dicincang dengan sedikit olive oil sehingga wangi
Masukkan udang, goreng sehingga separa masak
Masukkan tomato ceri, garam dan serbuk lada hitam
Kacau rata dan masukkan fresh parsley
Kalau nak berkuah sedikit bolehla masukan 2 sudu crushed tomato (saya pakai yang dalam kotak je) atau tomato biasa yang dipotong dadu.
Bila dah masak, angkat dan tuang ke atas spaghetti.
Taburkan hirisan fresh parsley


Spaghetti ai gamberi ni dalam bahasa Italy. Bahasa Melayunya spaghetti dengan udang je ehehehe..Haritula tgk member upload gambar Liguine ai Gamberi kat FB terus terliur ehehe. Bila saya google, so basic untuk spaghetti gamberi ni adalah udang, tomato ceri dan parsley. Kalau nak ejas2 tu bolehla tambah apa2 bahan ikut suka ehehehe...

Resepi asal kat sini --> Spaghetti Ai Gamberi

2 comments:

  1. tu dia resepi dah masuk....nnt leh cuba...

    ReplyDelete
  2. resepi dia simple je..tapi sedap jugak..maybe sbb udang tu manis kot..

    ReplyDelete