Friday, January 13, 2012

Baked Meatball Bolognese


Ujian ciptarasa pada harini ialah menggunakan bahan utama iaitu meatball :P. Nak buat bolognese macam biasa bahan xcukup. So olah2 sikit resipi...Masak ni untuk minum petang anak2 dan papanya balik dari school/daycare. Saya tak pergi school harini..Bermalas2 kat rumah ehehe..so terasa rajin nak buat ujian ciptarasa harini :)

Bahan-bahan:

Spaghetti (agak 4 orang makan)
1 paket ready-made meatball (saya pakai yang frozen punya)
1 biji bawang besar (kuning)- diptong dadu kecil
2 ulas bawang putih (dicincang)
4 biji tomato
1 helai daun bay (dried)
1 batang celeri
1 sb tomato puree
Sedikit dried thymes (or boleh juga nak guna oregano)
Sedikit serbuk lada hitam
Cheddar dan mozarella cheese


Cara-cara:

Spaghetti rebus dengan sedikit garam dan olive oil. Toskan
Masukkan sedikit olive oil (1/3 cawan) ke dalam kuali
Masukkan bawang dan tumis sehingga layu
Tomato, daun bay dan batang celeri dikisar dengan sedikit air terlebih dahulu. Kemudian masukkan ke dalam kuali tadi.
Kacau2 dan biarkan seketika.
Masukkan meatball dan kacau rata
Masukkan tomato pure, black pepper powder, serbuk thymes dan rasa garam
Bila meat ball dah agak masak, masukkan 1/2 cawan susu dan kacau rata
Bila kuah dah agak kering/memekat, tutup api
Masukkan spaghetti yang ditoskan tadi
Gaul rata.
Masukkan ke dalam mangkuk.
Taburkan parutan cheddar dan mozrella cheese.
Masukkan ke dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu (280 degree) selama 10 minit/ cheese melt.

*Untuk rasa yang lebih sedap, boleh masukkan parutan carrot dan cendawan semasa prepare sos bolognese.

3 comments:

  1. yaa..mung blh masuk masterchef nih...

    ReplyDelete
  2. setakat koya masok sore dapur bulehla..kalu nok tanding xsapa lagi kot tahap tu :D

    ReplyDelete
  3. Kak, daun bay kt mane ea? kalau xde xpe ke?

    ReplyDelete