Saturday, May 19, 2012

Nasi Bukhari Finland

NASI BUKHARI FINLAND

BAHAN-BAHAN

500 g beras basmathi
500 g rusuk kambing
70 g tomato puree
2 ulas bawang putih (dimayang)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 biji bawang besar kuning (dimayang)
2 sudu besar marjerin
5 dl air rebusan kambing (ikut sukatan air basmathi)
2 dl susu segar (ikut sukatam air basmathi)
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 sd besar jintan putih (tumbuk)
1 sd besar jintan manis (tumbuk)
2 cm kulit kayu manis
1/2 cawan kismis

CARA-CARA

Rusuk kambing direbus bersama sedikit garam dan 2-3 ketul halia yang diketuk sehingga empuk. 
Asingkan air dan rusuk kambing.

Untuk nasi,

Tumiskan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dengan marjerin yang dipanaskan.
Masukkan bawang putih, bawang besar, tomato puree, jintan putih, jintan manis. Masak sehingga naik bau.
Masukkan beras basmathi, susu, kismis dan 1 sudu kecil garam. Gaul rata.
Susunkan rusuk kambing di dalam rice cooker, masukkan beras yang dimasak tadi. Kemudian buat satu lagi lapisan rusuk kambing dan beras.
Masukkan air rebusan rusuk kambing tadi.
Masak macam biasa.

Note: Ni nasi bukhari versi xcukup bahan. Tapi bolehla cukup rasa. Simple dan sedap.


No comments:

Post a Comment