Sunday, May 19, 2013

Nasi Goreng Hailam



Yang ni saya buat weekend minggu lepas utk 'brunch'. Nasi goreng hailam kuah banjir :). Rasanya kat Malaysia memang familiar kot dgn stail nasi goreng banjir ni, cuma saya je xtau. Ni pun saya buat sebab terliur tgk ada seorang rakan FB post gambar nasi goreng hailam berkuah camni eheehe..so saya agak2 je la resepi dia. Jom tengok....

Bahan-bahan nasi goreng:

Nasi putih ( lebihan makan malam)
2 ulas bawang putih (dicincang)
Kicap secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara-cara:

Tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak.
Masukkan nasi dan goreng rata.
Masukkan kicap dan garam secukup rasa.
Goreng sehingga kicap sebati dengan nasi.
Ketepikan/ boleh letakkan terus di atas pinggan.

Bahan-bahan kuah hailam:

1/2 kiub ayam
5-6 ekor udang
2 cawan air
1 sd besar tepung jagung ( larutkan dengan sedikit air)
2 sd besar sos tiram
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sayur-sayuran ( kobis, kobis bunga, cendawan butang, tofu dll)

Cara-cara:

Masukkan air ke dalam kuali.
Masukkan kiub ayam. Biarkan air mendidih.
Masukkan udang, serbuk lada hitam, sos tiram.
Bila udang agak masak, masukkan sayuran dan rasakan garam.
Bila sayuran dah start mendidih, masukkan tepung jagung.
Kacau rata sehingga kuah menjadi likat.
Kemudian boleh diangkat dan tuang ke dalam pinggan nasi tadi.

Senang je kan nak buat ni...so nasi ni saya namakan sebagai....

"NASI GORENG PANGGILAN PULAU" ....zambo zambo zambo...ala ke zambo...:))


No comments:

Post a Comment