Kepala ikan salmon fresh dari Lapland ehehee. 4 ketul 2 euro (patutnya bagi free jela..org putih bukan makan pun)
Lepas dah jadi kari...Nyum..Nyumm..
Bahan-bahan:
Kepala ikan salmon 2 ketul (belah 2, pastu potong crossection)
Serbuk kari
Bawang putih 2 ulas (mayang)
Bawang besar 1 biji (mayang)
Halia 1 cm (mayang)
Biji sawi (setengah sudu kecil)
Garam dan gula secukup rasa.
Bendi ngan tomato sebagai tambahan
Cara-cara:
Tumis bawang putih, merah, halia, biji sawi hingga naik bau.
Masukkan serbuk kari ikan 3 sudu besar (atau kalau nak pedas dan kaw buh lebih skit)..Kacau2 sekejap
Masukkan setengah cawan air (atau biar serbuk kari larut air)..kacau2 sehingga pecah minyak..
Bila dah pecah minyak, masukkan air dan santan mengikut kepekatan yang dikehendaki
Kacau2 hingga mendidih
Masukkan kepala ikan dan garam secukup rasa.
Kalau xnak pedas sgt, masukkan 1 sudu kecil gula
Kacau2 hingga masak.
Masukkan tomata belah 4 dan bendi
Dalam seminit dua kacau2, boleh tutup api.
No comments:
Post a Comment