Thursday, January 20, 2011

Masak Lemak Putih Sawi

Bahan-bahan:

1 labu bawang besar (Holland) dibelah 8
2 biji cili hijau dipatah dua/potong serong besar2 (saya xde cili hijau saya guna cili oren)
Segenggam ikan bilis
Sedikit serbuk lada hitam (kalau nak sedap lagi tumbuk lada hitam yang biji2 tu)
Sedikit santan dan air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki
Sawi potong pendek2
Bunga kobis potong kecil

Cara-cara:

Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk kecuali sawi dan bunga kobis
Kacau2 di atas api sederhana sehingga mendidih
Masukkan garam secukup rasa dan 1 sudu kecil gula
Masukkan bunga kobis kacau2
Dalam seminit masukkan sawi dan kacau2 sebentar dah boleh angkat.


No comments:

Post a Comment