Bahan-bahan:
10 ekor udang
500 gram kepah
2 batang serai diketuk
2 biji cili hijau
2 ulas bawang putih-dimayang
1 biji bawang besar (merah)-dimayang
2 cm halia-dimayang
1 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
4 sudu besar serbuk kari
Santan
Cara-cara:
Tumiskan bawang, rempah ratus dan halia hingga layu
Masukkan serbuk kari dan sedikit air
Kacau2 hingga pecah minyak
Masukkan air dan santan (kalau xnak lemak sangat, boleh kurangkan santan)
Masukkan kepah dan udang dan serai
Kacau2 sehingga mendidih
Masukkan garam secukup rasa dan satu sudu kecil gula
Masukkan cili hijau yang dipatah dua dan didihkan dengan api sederhana sehingga kepah dan udang masak
No comments:
Post a Comment