Sunday, February 13, 2011

Eggplant Lasagne

A. Eggplant aka Terung

2 biji terung potong bulat sederhana tebal (macam dalam gambar)
Rendam dengan air garam dalam 15 minit pastu bilas dan keringkan/sejatkan.
Sapu kedua2 belah permukaan terung dengan olive oil (pakai berus) dan susun di atas dulang oven beralaskan aluminum foil.
Panaskan oven suhu dalam 250 degree dan masukkan terung. Dalam 10 minit keluarkan dan balikkan. Bakar lagi 10 mins dan keluarkan dari oven.

Sos Merah:

1 biji bawang besar potong dadu
6 biji tomato chopped
1 biji zucchini potong kecil
1 tin slice mushroom
1 cekak fresh basil (nak pakai yang kering pun boleh)-chopped
Sedikit oregano
Serbuk lada hitam dan garam
3 sb olive oil

Cara-cara;

Tumis bawang besar dengan olive oil
Bila dah layu masukkan tomato dan basil
Bila dah juicy, masukkan mushroom dan zucchini
Masukkan oregano, serbuk lada hitam dan garam
Goreng2 sebentar dalam 5 minit lepas tu angkat.

Sos Putih:

3 sudu besar tepung gandum + 1 cawan fresh milk (kacau bagi rata @ tepung sebati dengan susu)
Masukkan 5 gelas susu segar ke dalam periuk
Masak api sederhana hingga mendidih. Lepas tu tambah susu yang bercampur dengan tepung sedikit demi sedikit sambil2 kacau.
Masukkan garam, serbuk lada hitam dan serbuk oregano.
Bila dah memekat tutup api dan masukkan 2 sudu besar parmesan cheese (yang serbuk tu). Cheese ni optional..xnak bubuh takpe.

Lasagna:

Kulit ni ikut saiz bekasla..selalunya saya buat 2 layer je.
Rendam lasagna kering ni dalam air suam dalam 10 minit pastu keringkan.

Proses Melayer: (juga boleh rujuk sini---> seafood lasagne)

Mula-mula susun kulit lasagna.
Lepas tu masukkan sos merah dan rata sehingga menutupi lasgana kering tu
Pastu masukkan sos putih dan ratakan sehingga menutupi sos merah
Lepas tu susun terung yang dipre-baked tadi (susun satu lapis je)
Pastu taburkan mozarella cheese parut dan parmesan cheese (serbuk)

Untuk 2nd layer, ulang proses di atas.

Bila nak bakar, tutup bekas dengan aluminum foil
Panaskan oven suhu 250 degree.
Bakar dalam 20 minit
Kemudian bukak foil tu.
Lepas tu bakar lagi dalam 20-30 minit/ sehingga cheese jadi keperangan.




--Amacam? panjang tak resepi dia? ehehe..benda ni senang je..yang leceh cuma nak prepare dua jenis sos la, nak pre baked terung la..bla..bla...senang citer, banyak pakai periuk belanga...jenuh nak mengemas lepas tu :D

*Kalau nak nak buat beef lasagna, ubah suai dekat sos merah je. Zucchini tu ganti dengan minched meat dan tak perlu bubuh terung.

No comments:

Post a Comment