Friday, April 16, 2010
X Masak
Monday, April 12, 2010
Seafood Lasagna
Thursday, April 8, 2010
Maggie Goreng
Wednesday, April 7, 2010
Kari Ikan Kembung
Bahan tumis (halia xde, so xbubuh). Yang bulat2 hitam tu biji sawi. Tumis macam biasa. Bila dah layu, masukkan serbuk kari dan kacau2. Tambah sedikit shj air dan kacau2 hingga rempah naik minyak. Masukkan air dan santan. Bila dan mendidih, masukkan ikan. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Bendi frozen aje. Kiut kan? ehehe kecik2 comel aje. Saya masukkan bila ikan dah masak sebab bendi ni dah tersedia lembut kot. so lepas masukkan dalam seminit saya tutup api.
Tuesday, April 6, 2010
Spaghetti Goreng
Rebus spaghetti macam biasa. Tapi saya tambah sedikit garam, kunyit dan minyak masak time rebus tu nak bagi nampak ala2 mee kuning. (Kak CT yang ajar ehehe)
Sayuran dan lauk. Sebab saya masak ni dah malam, saya pakai udang dengan sosej aje sebab ayam, daging sume duk dalam freezer. Makan masa plak nk tunggu dia defrost..
Tumis bawang dan cili.. masukkan udang dan sosej dan kacau seketika. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan sos tiram, kicap pekat manis, sos tomato, sos cili dan garam secukup rasa. Then masukkan sayur diikuti dengan spaghetti..Goreng sehingga masak..
Sambal Bilis
Ikan bilis digoreng dahulu (ikan bilis ni xberapa best, yang Malaysia punya lagi best. selalunya kalau ikan bilis halus saya xgoreng pun terus masuk dalam bahan tumis aje, macam dalam gambar header kat atas. Yang ni saya goreng dulu supaya xla rasa berpasir sangat nnt). Cara nak masak sama seperti resepi ayam masak merah..