Saturday, March 12, 2011

Ikan Masak Kicap

Bahan-bahan:

5 ekor ikan kembung potong 2
1 biji bawang besar mayang halus
2 ulas bawang putih mayang halus
1 cm halia mayang halus
1 sudu kecil paste cili
Kicap
Sos tiram
Sos tomato

Cara-cara:

Goreng ikan separa masak tanpa garam dan ketepikan.
Tumiskan bawang, chilli paste dan halia dengan sedikit minyak
Bila dah layu, masukkan 2 cawan air
Masukkan kicap manis, masin, sedikit sos tiram, sos tomato dan sedikit minyak bijan (4-5 titik)
Bila dah mendidih, masukkan ikan dan garam secukup rasa
Biarkan mendidih perlahan sehingga ikan masak
Kemudian masukkan tomato yang dibelah 4, cili merah dan batang celeri yang dipotong serong
Kacau2 dalam seminit lepas tu tutup api.


No comments:

Post a Comment