Sunday, October 30, 2011

Gigli Toscani & Sos Sardin

Bahan-bahan:

Gigli Toscani pasta
2 tin sardin (small size can)
3 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
3 batang carrot (diparut)
3 sudu besar sos tomato (boleh ganti dengan 1 sudu besar tomato puree)
Dried oregano
Serbuk lada hitam
Olive oil

Cara-cara:

Didihkan air di dalam periuk. Masukkan sedikit olive oil dan garam.
Bila dan mendidi masukkan pasta. Rebus sehingga lembut
Angkat dan toskan.
Masukkan balik ke dalam periuk, campurkan sedikit olive oil dan serbuk oregano dan kacau rata.
Serve on plate.


Untuk kuah,

Panaskan olive oil (setengah cawan)
Masukkan bawang dan carrot. Goreng2 seketika
Masukkan tomato. Masak sehingga tomato becomes juicy
Masukkan sardin, sos tomato garam, sedikit serbuk lada hitam dan oregano.Kacau rata.
Bila dah masak, tuang ke atas pasta tadi.
Taburkan chopped fresh parsley.

No comments:

Post a Comment