Masak lemak nangka muda haritu pakai bahagian ekor. Bahagian kepala kali ni buat goreng pulak. Try masak sambal penyet. Tak pernah makan lagi sambal ni..xtau rasa macam mana. Saya google basic ingredients yang perlu ada untuk sambal penyet ni. Lepas tu buat ikut suka eheh sebab nak senang. So takdelah jadi original penyet ehehe..
Bahan Sambal:8 biji cili merah
5 biji cili padi
1 biji bawang besar (dibelah)
1 biji tomato (saya campur jugak lebih2 cherry tomato yang ada dalam peti ais)
1 ketul kiub ikan bilis (sebabnya malas nak goreng ikan bilis)
3 cm belacan
1 sudu gula
3 ulas bawang putih
Cara-cara:
Panaskan sedikit minyak dan saya masukkan semua sekali ke dalam kuali
Goreng2 sehingga belacan, kiub ikan bilis dan tomato hancur.
Saya xmasukkan garam sebab kiub ikan bilis dah masin
Masukkan ke dalam blender.
Bila dah siap blend, tuang je kat atas ikan.
Untuk ikan lumur serbuk kunyit, serbuk bawang putih dan garam. Goreng macam biasa.
No comments:
Post a Comment