Wednesday, January 11, 2012

Rusuk Kambing Panggang dan Sos Bayam


Bahan-bahan:

5 keping tulang rusuk
Serbuk lada hitam*
Garam*
Olive oil (extra virgin)*

1 paket baby spinach
250 ml fresh krim
5 biji fresh mushroom
1 ulas bawang putih
Sedikit lada sulah

Cara-cara:

Lumurkan rusuk kambing dengan bahan bertanda *
Panggang di atas grill pan dengan api sederhana dalam 15-20 mins (balik-balikan)

Untuk sos,

Kisar bawang putih, bayam dengan sedikit krim
Masukkan ke dalam periuk bersama krim yang selebihnya
Kacau2 dengan api sederhana
Rasakan dengan garam, lada sulah
Jika kuah kurang pekat, boleh masukkan sedikit tepung jagung.
Masukkan cendawan yang dihiris nipis dan kacau rata
Bila dah masak, tuang ke atas kambing tadi.

*konon ujian cipta rasa la ni ehehe (demam masterchef xabis lagi). Tgk kaler hijau agak terang macam pelik pulak match dgn kambing tapi rasa dia not bad...boss kata sedap :P

No comments:

Post a Comment