Monday, May 21, 2012

Masak Lemak Ciliapi Jantung Pisang & Udang


BAHAN-BAHAN:

500 g udang harimau
1 tin jantung pisang (hiris nipis) - yang di dalam tin ni dah siap celur
2 batang serai (diketuk)
10 biji cili api
250 ml santan
500 ml air
1 cm kunyit
1 biji bawang besar



CARA-CARA:

Kisarkan cilipadi, kunyit, bawang besar bersama sedikit air
Tuangkan ke dalam periuk. Masukkan air, santan, serai dan jantung pisang
Masak di atas api sederhana dan kacau rata
Bila dah mendidih, masukkan udang dan garam secukup rasa
Bila udang dah masak dah boleh angkat.




5 comments:

  1. puya, ni ko beli jantung yg fresh ke atau dlm tin, nampak sedaplah masak cam gini..keliur lak aku...aku x penah beli lagi jantung kt sini, nntlah nak cuba beli 1 dulu.

    ReplyDelete
  2. eira,
    jantung yg dalam tin je..senang dah siap celur semua..just potong2 masuk gulai ke..

    ReplyDelete
  3. jantung pise dlm tin...produk dr mana tu, kreatip sggh ;)

    ReplyDelete
  4. kalu bab2 kretip macam ni..thailand mari la hihi..

    ReplyDelete
  5. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    ReplyDelete