Tuesday, November 1, 2011

Chicken Tikka Masala


Bahan-bahan:

2 keping filet ayam (potong kecil)
1 biji bawang Holland (mayang)
1 biji bawang putih (crushed)
1 biji cili hijau (potong pendek)
2 cm halia (potong kasar)
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar rempah garam masala
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 1/2 sudu besar gula
1 sudu besar tomato puree
1 tin chopped tomato
1 cup plain yogurt
4 helai daun kari
sedikit daun ketumbar



Cara-cara:

Panaskan sedikit minyak
Masukkan bawang, cili dan halia. Goreng hingga layu
Masukkan serbuk cili, garam masala, serbuk kunyit dan gula. Kacau rata
Masukkan tomato puree dan chopped tomatoes. Kacau rata
Masukkan ke dalam blender. Blend sehingga hancur.

Dalam kuali yang sama, masukkan sedikit minyak dan goreng filet ayam tadi
Bila ayam separa masak, masukkan bahan yang telah dikisar dan daun kari
Kacau rata, rasakan garam.
Tutup kuali dan biarkan ayam betul2 masak
Masukkan daun kari, yogurt dan kacau2 sebati
Masukkan daun ketumbar yang dihiris kasar.
Dah boleh angkat

Source: Chef Gordon Ramsay (Chicken Tikka Masala)

PS: Sukatan main agak2 sendiri based on the video. Hasilnya memang best!




3 comments: